Umíte sami (správně) točit pivo?


V teplém letním počasí tečou nápoje všeho druhu proudem. Žízeň je veliká. Co na správném „žhavém“ mejdanu nesmí chybět? No přece dobré točené pivko! Na grilovačkách je to nejvhodnější nápoj na „spláchnutí“ mastných pokrmů. Chutná a podporuje dobré trávení!žena pije točené pivo
 
Jestlipak byste dokázali své hosty překvapit vlastnoručně natočeným pivem? Že nemáte doma výčep? To není žádný problém. Mnohé firmy, které se zabývají prodejem a rozvozem piva, nabízí k prodanému zboží zapůjčení pípy. Pak stačí jen „maličkost“. Umět to!
 
Základem je čisté a nachlazené sklo
Než se do toho pustíme, věnujeme dostatečnou pozornost přípravě našeho výčepního skla. Je to totiž základ! Musí být čistě umyté a naleštěné. Pokud jsme tuto přípravu zanedbali, prozradí to hostům bublinky usazující se na skle v místech, kde zůstaly částečky prachu! Také je potřeba sklo nachladit. Zkrátka čistota a chlad jsou polovina úspěchu! Pak narazíme a pustíme se do toho. Jde to více způsoby. Dva hlavní se pokusíme jednoduše popsat níže.
 
Točení „bez přerušení“
Jinak také tzv. točení „na hladinku“.U tohoto způsobu čepování musíme mít kohout pípy pod pivní pěnou. Ta brání tomu, aby nám pivo ve sklenici zvětralo. Sklenice má s kohoutem pípy svírat úhel 45 stupňů. Pivo načepujeme na jeden zátah!sudy s pivem
 
Točení „s přerušením“
Při této metodě pivo zkrátka natočíme na dvakrát, ve dvou fázích. Při první fázi se pivo napění. Uděláme to tak, že pákou pípy pohneme ve směru od sebe. Po napěnění vznikne na hladině piva tzv. „bochánek“ husté pěny. Brání účinně jeho zvětrávání. Pod ním může pivo v klidu a bezpečí počkat, než ho v druhé fázi dočepujeme na správnou míru. Při tom musíme samozřejmě kohout pípy mít opět pod pěnou, aby nezvětralo! Tzv. „větrák“ nikomu nechutná!
 
Tak hodně správně natočených pivek na letních párty všeho druhu! Ať chutná hostům i vám. Na zdraví!