Kultura stolování

Dnešní doba je uspěchaná a plná moderních vymožeností. Neustále se snažíme držet s ní krok a obstát bez úhony. Základem toho, jak toto vše ustát, je pevné zázemí a tím mohou být zvyky, které máme v našem soukromém životě. A sem bezesporu patří i kultura stolování.
podzim a hrníčky
Čas na jídlo bychom si měli udělat alespoň u oběda nebo večeře a pokud možno ho strávit s někým, kdo je nám blízký, ať už se jedná o rodinu nebo přátele. Nejen dobré jídlo, ale i kultura stolování by měly udělat z obyčejného poledního nebo večerního jídla zážitek. Základem všeho je prostřený stůl. Zde záleží na příležitosti, zda se jedná o významnou oslavu, svátek nebo všední den. Stůl by měl být dostatečně velký, aby všichni, kdo u něj budou sedět, měli dostatek prostoru, židle by měly být pohodlné a v souladu s výškou stolu. Bohužel tyto společně strávené chvilky u jídla se pomalu vytrácí a tak by jistě stálo za to, místo osamoceného pojídání v obýváku před televizí, alespoň občas naplánovat společné posezení u stolu s dobrým jídlem, pitím a popovídáním si.
Pro všední den nemusí být výzdoba stolu nijak honosná, v jednoduchosti je krása a málo je někdy více. Stolování samotné může být jednoduché. Dbát bychom měli hlavně na čistotu, volbu ubrusu, talířů a příborů. Nejen žaludkem, ale i očima se jí, a proto servírování jídla nepodceňujte. I studená večeře bude chutnat lépe připravená na talíři a v klidu připravená ke konzumaci u stolu. Jídlo si vychutnejte v klidu a pohodě.
večeře pro dva
Pokud máte malé děti, používání ubrusu nebude zrovna praktické, ale i to se dá vyřešit, např. omyvatelným prostíráním, které může být pro malé jedlíky s motivem některého z jejich oblíbených hrdinů, postaviček nebo zvířátek.
Na každou příležitost by měly být součástí kultury stolování ubrousky. Pomyslnou třešničkou na dortu pak mohou být drobné dekorace jako květiny, svíce apod.